София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Анатомия на лактацията

Промените в гърдите по време на бременност и кърмене

Преходът от хемотрофно хранене, осъществявано вътреутробно чрез пъпната връв, на кърма в първите дни на новороденото е сложна верига от взаимосвързани процеси. Началото на този процес започва с образуването на първите капки коластра, както и първите опити на новороденото да суче, а краят - е устойчива и достатъчна по обем лактация.

Процесът на образуване на кърма се нарича лактация. Лактацията се извършва благодарение на действията на хормони и рефлекси. При раждането на бебето всяка жена има мляко в гърдите си, всяка жена, с много малки изключения, може да кърми бебето си. Някои майки не успяват да кърмят пълноценно, но това няма нищо общо с неспособността за кърмене, а се дължи най-често на липсата на самочувствие и на грешки, допускани поради непознаване на закономерностите и процесите на кърменето. Ако познавате по-добре тялото си и процесите, които протичат в него, ще пристъпите към кърменето с много повече спокойствие и увереност.

Анатомия на гърдата

Повечето жени разбират, че са бременни по промените в гърдите си. Те стават по-тежки и пълни, зърната са чувствителни при натиск. Тъмната повърхност около зърната (ареолата) се увеличава и задълбочава цвета си. Мастните жлези в нея заработват усилено и отделят мазнина, която поддържа еластичността на зърното и го пази по време на кърмене.

След шестата седмица на бременността в плацентата се образуват хормони, които стимулират узряването на жлезната тъкан. Млечните мехурчета (алвеоли) и млечните канали се превръщат във функционална жлезна тъкан. Зрялата млечна жлеза се състои от 15 до 25 сегмента жлезиста тъкан. Всеки сегмент съдържа около 100, събрани в грозд, алвеоли. Алвеолите са пронизани от каналчета, по които кърмата потича към млечните пътища. Широките канали, достигайки ареолата, се разширяват и образуват синуси, които имат отвори в зърното. Новороденото натиска с езичето и небцето си и изсмуква кърмата, която се събира в синусите.

Размерът и формата на гърдите, пигментацията и големината на ареолата са индивидуални за всяка жена и не оказват влияние на функцията на млечните жлези.

Ареолата се състои от гладка мускулатура, влакна и съединителна тъкан. Там се намират и жлезите Монтгомъри. Те отделят антибактериална смазка със специфичен аромат, който напомня на амниотичната течност. Предполага се, че този аромат, както и самата ареола, са визуален и обонятелен ориентир за кърмачето.

Непосредствено преди кърменето гърдата не се измива, за да не се наруши действието на жлезите Монтгомъри.

Помощници на кърмата

Комплексът ареола-зърно е снабден с голямо количество нервни рецептори, чиято чувствителност се увеличава с увеличението на срока на бременност и достига максимума в първите дни след раждането. Дразненето на рецепторите при сучене включва рефлекторните механизми, довеждащи до изработването в хипофизата на хормоните окситоцин и пролактин, регулиращи лактацията.

В предната част на хипофизата (жлеза в главния мозък) се изработва хормонът пролактин. Пролактинът стимулира образуването на кърма в клетките на млечните жлези.

Всеки път, когато детето суче от гърдата, се стимулират нервните окончания около ареолата и зърното. Те изпращат сигнал в предния дял на хипофизата и отделяният хормон пролактин започва да работи, благодарение на което се образува кърма за следващото кърмене. По този начин процесът на сучене стимулира образуването на кърма. Колкото повече и по-често детето суче, толкова повече кърма се образува. Или, ако бебето престане да суче, или въобще не започне, кърмата постепенно престава да се образува. Ако майката има близнаци, в нейните гърди се образува достатъчно кърма и за двете деца. В гърдите се образува толкова кърма, колкото е необходимо за детето. Ако майката иска да увеличи лактацията, най-добрият начин е да кърми по-дълго и по-често. Тя не трябва да се стреми да "съхрани" своето мляко - това ще доведе само до образуването на по-малко кърма.

Нощно време хипофизата отделя повече пролактин. Затова кърменето през нощта помага за редовното постъпване на кърма.

В задната част на хипофизата се отделя хормонът на емоциите ? окситоцин. Рефлексът на окситоцина е много по-сложен от рефлекса на пролактина. На него могат да оказват влияние мислите и чувствата на майката. Обикновено тези чувства помагат, но понякога пречат.

Ако майката мисли за детето си с любов, чува неговия плач, в хипофизата се образува окситоцин. Но, ако майката чувства безпокойство и болка по време на кърмене, желание по-бързо да мине на мляко за кърмачета, ако смята, че то е по-хранително, тези вълнения могат да преустановят образуването на кърма. Окситоцинът действа по време на кърменето и помага кърмата да се отделя от алвеолите за това кърмене.

Първите минути детето изяжда това, което се е събрало в синусите и големите канали, което е с голямо съдържание на вода (около 80%), а след като се включи окситоцинът, започва да слиза кърма, която е богата на мастни клетки. Благодарение на тях, детето се засища. Поради тази причина, при всеки прием на кърма на детето се дава да суче само от едната гърда.

Подготовка на гърдите за кърмене

Гърдите нямат нужда от специална подготовка, за да кърмите успешно. Нито носенето на специални сутиени, нито обливането със студена вода или обтриването с груба кърпа имат влияние върху успешното кърмене. Напротив, подобни процедури могат да предизвикат допълнителни неприятности по време на бременността и кърменето. Носенето на сутиен решава козметични и естетични задачи, но не влияе за образуването на коластра и последващата я кърма.

Много често могат да се чуят съвети да се обтриват гърдите с груба кърпа. На практика, тази процедура води до раздразване на кожата на зърната и образуване на цепнатини още до започване на кърменето. Освен това, стимулира образуването на окситоцин, който предизвиква контракции на матката. И ако по време на кърменето тези контракции позволяват на матката да се възстанови, то по време на бременност не могат да се нарекат полезни. Те повишават тонуса на матката и могат да предизвикат аборт.

Основното правило е, че кожата на гърдите и зърната трябва да бъде мека, нежна и еластична. И ако детето захване правилно гърдата, кърменето ще бъде удоволствие и за майката, и за бебето.

И тъй като промяната в гърдите става по време на бременността, не лишавайте децата си от най-ценното, което можете да им дадете ? кърменето като храна, емоции и любов!

Автор:

Бистра Лечева, инструктор по кърмене - Център "Съвременни родители"

Други публикации