София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Кутия - касичка!

Малките деца много обичат да "мушкат" най-различни предмети във всевъзможни дупки. Родителите знаят, че такива игри са много полезни за развитието на ръчичките, а също така за умственото развитие.

В магазините ни предоставят голям избор на играчки тип "кутия-касичка" с отверстия за различни предмети. Като правило, това са пластмасови кутии с различни по форма отверстия в които трябва да се мушкат съответните фигурки (от 3 до 20 в комплект). Отначало такава играчка е много сложна за бебето, на него му е трудно да изберее правилната фигурка от такова голямо разнообразие. Бебето не е в състояние да прокара сложна фигура (например звезда или разностранен триъгълник). Детето може да се справи отначало с топче, цилиндър и кубче. А т.к. в продаваните комплекти от всяка фигурка има по една, играта зе състои от вкарването на 1-2 детайла.

Към момента, когато мислителните способности ще позволяват на детето да подбира всички фигурки към отверстията, то, като правило, вече е сравнително голямо и неговите ръце вече са развити. Така че играчките губят своята ценност, като инструмент за равитието на фините движения.

Как може да се излезе от подобно положение? Откъде да вземеме ?касичка? едновременно проста (за ума на бебето) и сложна (за неговите ръце)? Такава, че с нея да може да се справи дете на 8-10 месеца??. Направете на детето първата "кутия - касичка" сами.

Най-простото, което то може да промуши в отверстието ? това е цилиндър. Ако неможете да купите от магазина набор от различни диаметри цилиндри, ги направете сами. Помолете вашият мъж да нареже няколко различни по дебелина пръчки на неголями парчета. За тази цел може да използвате например дръжка от лопата или пръчки от старо детско креватче или нещо подобно. Цилиндрите не трябва да са прекалено много (5-10 бр.). За начало използвайте цилиндри от един, а след това от 2-3 размера.

Вземете картонена кутия (от плътен картон) малък размер. Внимателно поставете вашите цилиндри върху кашона и очертайте размерите. След това изрежете по очертанията дупка. За да бъде красива кутията може да я облепите с упаковъчна хартия ( за да не се вижда надпис чайник или ютия :-)). Когато облепвате страната с дупките, оставете повече хартия, разрежете я на лентички, намажете облатната страна с лепило и ги подвийте в дупката. За да не се развалят отверстията на дупките може да ги залепите със скоч.

Отстрани в долната част на кутията направете широк отвор през който свободно да изсипвате цилиндрите обратно (по добре не правете капаче, защото то бързо ще се откъсне).

Още една интересна идея. Залепете под наклон вътре в кашона плоскост от същият материал. По този начин цилиндрите сами ще излизат от него. Направете я тогава когато ще ви бъде трудно да откъснете детето от интересната играчка. Отначало, разбира се, и вие ще играете с него, но много скоро то ще се научи само да ги вкарва. Отначало не му казвайте че вкарва цилиндрите в неправилната дупка. Нека само се досети че малките цилиндри влизат във всички дупки а голямите само в голями.

Много интересна, но много сложна играчка ? касичка с монети. Вземете малка пластмасова кутийка, например от топено сирене. Изрежете внимателно малък отвор, в който спокойно да влизат различни по размер монети. И касичката е готова. Давайте монетите в ръчичката на детето, защото на него му е все още трудно да си ги взима само от масата. Когато започне да се опитва да вкарва монетите дръжте кутийката в ръце за да му помагате. На детето му е трудно да уцели ъгъла под който те влизат. След едноседмични тренировки вашето чаровно създание само ще може и да взима монетите и да ги пуска в дупката. Тогава го научете само да отваря капачето и да изсипва съдържанието. Монетите не трябва да бъдат прекалено много 5-7 не повече, за да не загуби интерес. Това е идеална игра докато го храните на масата.

Веднага след като му омръзне тази кутия може да я изхвърлите или я дайте на съседите. Направете нова ? нейната изработка няма да ви отнеме много време. Колкото по-разнообразни по форма предмети вкарва в дупките, толкова по-добре. Просто вземете пластмасова кутия от кафе или кашонче изрежете дупките и играта е готова.

За предмети могат да ви служат:

  • неголями топчета, например, от пинг-понг
  • кутийки от "киндер-сюрприз"
  • голями и средни копчета
  • монети
  • моливи, капачки от стари фулмастери
  • боб, грах, макаронени изделия различни форми
  • кубчета и други детайли от детски строител
  • детайли от детска пирамидка
  • различни фигурки, изрязани например от стереопор

Център «Съвременни родители»
18 април 2006 г.

Други идеи